Ironman finisher

Ironman Finisher:
Almere: 1998 Roth: 2000 - 2001 Zurich: 2002 Frankfurt: 2003 - 2012 Klagenfurt: 2004 - 2005 - 2007 - 2009 Neerpelt: 2011 Maastricht relay: 2017 - 2018 Maastricht:2022VANAF ONZE JEUGD BLIJVEN WE ALTIJD WEER DROMEN DAT HET BESTE NOG MOET KOMEN

zaterdag 8 oktober 2011

Tweestrijd Vanhoenacker en Raelert in Hawai

Vandaag vindt met de Ironman van Hawaï opnieuw de hoogmis van de triatlon plaats.

In totaal duiken 1.800 triatleten zaterdag om 19u (7u plaatselijke tijd) de Stille Oceaan in voor 3,8 km zwemmen en vervolgens 180 km fietsen en 42 km lopen. Onder hen 50 mannelijke en een 30-tal vrouwelijke profs die al een kwartier eerder van start mogen gaan.

Titelverdediger Chris McCormack zal er alvast niet bijzijn op het WK over de lange afstand. De Australiër zet alles op de korte afstand met het oog op de Olympische Spelen in Londen en dus past een slijtageslag als deze niet in zijn planning. McCormack heeft al tweemaal gewonnen op The Big Island en dan is het tijd voor een nieuwe uitdaging.
McCormacks landgenoot Craig Alexander stond ook al tweemaal op het hoogste schavotje op Hawaï en komt dit jaar wel terug voor nummer drie. Alexander is altijd een kanshebber en onderstreepte zijn ambitie onlangs nog door het WK Ironman 70.3 (1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km lopen) te winnen.

Een tweestrijd tussen een Belg "Marino Vanhoenacker" en een Duitser "Andreas Raelert" is in de maak. Bink was vorig jaar al goed voor de derde plaats. Hij heeft nu de nodige ervaring en is sterker dan ooit, dat bewees hij in juli door voor de zesde keer op rij de Ironman van Klagenfurt te winnen in een nieuwe wereldrecordtijd: 7u45:58."

De voornaamste concurrent voor Marino is de Duitser Andreas Raelert. Volgt na het brons in 2009 en het zilver in 2010 nu het goud voor de Duitser? Raelert is eigenlijk in alle drie de onderdelen even goed, hij heeft geen zwakke plekken. Het was dan ook niet toevallig hij die Vanhoenackers record één week later alweer scherper zette. In Roth finishte hij in 7u41:33.

Naast Alexander, Vanhoenacker en Raelert, zijn er uiteraard nog een hoop kanshebbers. De Amerikaan Chris Lieto zal wel als eerste van de fiets stappen maar komt waarschijnlijk in het lopen te kort. De Duitser Faris Al-Sultan en de Spanjaard Eneko Llanos werden in het verleden al respectievelijk eerste en tweede op Hawaï, maar de overwinning is voor hen misschien iets te hoog gegrepen. En de Deen Rasmus Henning.

Met Frederik Van Lierde, Bert Jammaer en Axel Zeebroek starten er nog drie ambitieuze Belgen bij de profs. Van Van Lierde verwacht ik wel iets, zeker na zijn zeges in Abu Dhabi en de Ironman van Nice. Voor Bert Jammaer wordt het afwachten nadat hij begin dit jaar geveld werd door klierkoorts. Hij zou dus wel redelijk fris moeten zitten, maar langs de andere kant heeft hij zich een dikke maand geleden in Canada nog moeten kwalificeren voor Hawaï. Axel Zeebroek mag als rookie aanspraak maken op de 15de à 20ste stek. Tot en met het fietsen moet hij wel meekunnen, de afsluitende marathon wordt waarschijnlijk moeilijker. De Belgen hebben in ieder geval het voordeel dat er dit jaar veel minder profs mogen starten, hetgeen hun kans op een hoge eindnotering toch aanzienlijk vergroot.


Bij de vrouwen is er normaal gezien niks te doen tegen Chrissie Wellington. De Britse steekt er met kop en schouders bovenuit in het triatloncircuit. Enkel pech kan haar de overwinning kosten. Vorig jaar moest ze in laatste instantie ziek afhaken op Hawaï. Heel wat mannen lopen nu al met de daver op het lijf rond om door haar ingehaald te worden. Wellington zette trouwens in juli in Roth het wereldrecord nog wat scherper op 8u18:13. Opmerkelijk: Andreas Raelert was toen de enige man die onder haar marathontijd van 2u44:35 kon blijven!

Na Wellington zullen de winnares van vorig jaar Mirinda Carfrae en de Britse Julie Dibens waarschijnlijk strijden voor de dichtste ereplaatsen. Onze twee landgenotes, Sofie Goos moest vorig jaar bij haar debuut op Hawai opgeven tijdens de marathon met rugproblemen, terwijl Tine Deckers de voorbije twee jaar al eens 13de en 19de eindigde.

De wedstrijd is live te volgen vanaf 18u45 op de officiële website van IRONMAN HAWAI

Geen opmerkingen:

Een reactie posten