Ironman finisher

Ironman Finisher:
Almere: 1998 Roth: 2000 - 2001 Zurich: 2002 Frankfurt: 2003 - 2012 Klagenfurt: 2004 - 2005 - 2007 - 2009 Neerpelt: 2011 Maastricht relay: 2017 - 2018 Maastricht:2022VANAF ONZE JEUGD BLIJVEN WE ALTIJD WEER DROMEN DAT HET BESTE NOG MOET KOMEN

zaterdag 30 november 2013

Labrumscheur van de heup?

Daar ik al heel lang zurende pijn heb thv mijn heup en dit maar niet verdween, heb ik afgelopen woensdag een MRI van de linker heup laten maken. Vrijdag ben ik dan bij de arts naar de uitslag gaan luisteren. En waar hij al voor vreesde, er is een scheur in het labrum (zijn de miniscus van het heupgewricht).







Ons heupgewricht is een kogelgewricht en bestaat uit 2 grote delen, nl de heupkop (= bolvormige bovenuiteinde van het dijbeen) en de heupkom (= komvormige uitholling in het bekken). Beiden zijn ze bekleed met glad kraakbeen, dit zorgt samen met de smeervloeistof voor het soepel bewegen van de heup.
Tevens zit er op de rand van de heupkom een klep, het labrum, die de heupkop netjes in de heupkom houdt en zorgt voor  goede vloeistofverdeling in de heup. Dit labrum zorgt er tevens voor dat het heupgewricht zijn luchtledigheid behoudt. Deze luchtledigheid is belangrijk voor de stabiliteit van de heup. Dit labrum kan net zoals een meniscus in de knie scheuren.
Dit geeft als klachten:
  • Pijn (meestal in de lies of aan buitenzijde van de heup)
  • Pijn wordt uitgelokt door bruuske bewegingen van de heup of tijdens sporten
  • Verstijving van de heup
  • Manken

  • 3 januari moet ik nog enkele bijkomende onderzoeken laten doen en daarna op 6 januari kan ik bij de specialist van de heupen terecht voor een verder behandeling op te starten. Hoogswaarschijnlijk gaat het uitdraaien op een operatieve behandeld om verdere kraakbeenslijtage te voorkomen. De meest geschikte behandeling is een arthoscopie van de heup.

    Conclusie het voorjaar is al omzeep.

    10 opmerkingen:

    1. Veel beterschap Stefan. Zit ook wat te sukkelen. last rond de linkerknieschijf na het lopen.
      Ging gij ne ganse tri doen in 2014?
      Grtz Dimitri

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. Dank je Dimi, We zullen zien wat de specialist zegt op 6 januari. Het was de bedoeling om in 2014 IM zweden te doen, maar omdat ik blijvende last had van mijn heup heb ik het risico niet genomen om me in te schrijven. Als je niet pijnvrij kunt trainen, dan heeft het ook geen zin om deel te aan een IM.

        Verwijderen
    2. Beste Stefan,
      ik heb dezelfde klacht als jij, ook veroorzaakt door hardlopen en te lang doorlopen met pijn.
      Je schrijft dat je waarschijnlijk geopereerd moet worden ;
      ik probeer nog op de natuurlijke weg van mijn blessure af te komen : veel rust nemen, goed luisteren naar het lichaam en bepaalde activiteiten niet / aangepast doen.
      Mijn herstel gaat met vallen en opstaan, het duurt erg lang ( ben nu al ruim een half jaar bovenstaande aanpak aan het volgen ) en merk wel dat de klachten verminderen. Toch heb ik snel de neiging weer teveel te doen, als het beter gaat, wat dan weer leidt tot een stukje terugval.
      Soms twijfel ik aan mijn aanpak en denk dan na over een operatie.
      De verhalen die ik daarover lees en hoor, zijn wisselend. Ik ben daarom ook heel benieuwd hoe jouw herstelproces verloopt.

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. Inderdaad het in vervelende blessure. Ben er al van juni 2012 mee aan het sukkelen. Maar het heeft zeer lang geduurd eer de oorzaak gevonden werd. Gelijk je zegt met momenten gaat het goed en met momenten minder goed. We zullen wel horen wat de specialist aanstaande maandag gaat vertellen.

        Verwijderen
    3. Beste Stefan,
      ik ben benieuwd hoe het advies luidde van jouw specialist;
      klopt het dat je afgelopen maandag het gesprek met hem had?

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. Beste,

        Ik ben inderdaad op gesprek geweest bij dokter Corten Kristoff. Er zijn nog bijkomende foto's gemaakt van heup en bekken. Waren geen abnormale afwijkingen op te zien. Op de MRI hebben ze zowel links als rechts een klein scheurtje gezien in het labrum. Maar deze zijn zo klein dat deze niet de oorzaak kunnen zijn van mijn pijnklachten in mijn beide billen. Ze hebben wel gezien dat in de bilspieren ontstekingen zitten. En dat veroorzaakt mijn pijn in mijn billen. Volgens Corten ligt de oorzaak ergens anders. Vermoedelijk verzwakte rug, bekken en buikspieren. Nu moet in intensief kiné volgen; corestabiliteitsoefeningen, stretching van de ITB en de tensor fascia lata, bekkenkanteloefeningen, Proprioceptieve oefeningen en tonificaties quadriceps, hamstrings en voor ook gluteaalspieren met de nadruk op de gluteus maximus. Dit gedurende drie maanden en dan evalueren. Als het daarna niet beter zou zijn stelde hij voor om eens langs te gaan bij een rug chirurg. Conclusie: operatie uitgesloten. En verder zoeken naar de oorzaak van mijn pijnklachten.

        Verwijderen
    4. Dag,

      bij mijn dochter van 24 is ook een kleine labrumscheur vastgesteld. Zij kan niet meer zitten en heeft constant pijn. Dit al 6 maanden. Als we de klachten vergelijken met mensen die een grote labrum scheur hebben, zijn deze identiek. Ook bij haar zegt de specialist dat zo'n kleine scheur die klachten niet kan geven. Wij hebben toch onze bedenkingen hier bij... plus ze zien niet alles op een MRI, bij mij zagen ze zelfs niet dat een derde van mijn kraakbeen van de heupkom los in mijn heup lag. Heb ik 4 jaar mee rondgelopen tot ik in een rolstoel zat. Blijf niet te lang 'geduld' hebben, je heup kan zo enorm aangetast geraken. Bij mij eindigde dat in een prothese.
      Veel succes ermee, want het kan zeer pijnlijk zijn.

      Groeten, Carine

      BeantwoordenVerwijderen
    5. heb labrum scheur in heup operatief doen ze momenteel niet wegens rugpatient ben gaan het eerst met cortisone infultratie proberen

      BeantwoordenVerwijderen
    6. Hoi, Stefan

      Ik ben 35 jaar en in het verleden veel gelopen en moeten stoppen wegens artrose aan de knieën,dan maar begonnen met de koersfiets en sinds April jl last van kiespijn!Verdict bij Dokter Debruyne in Kiewit,labrumscheur en ook weer kraakbeenslijtage(artrose) op rechterheup,ben ten einde raad!Heeft de operatie bij u geholpen?En kan je terug normaal lopen en fietsen?
      Mvg Jan

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. Ik ben inderdaad op gesprek geweest bij dokter Corten Kristoff. Er zijn nog bijkomende foto's gemaakt van heup en bekken. Waren geen abnormale afwijkingen op te zien. Op de MRI hebben ze zowel links als rechts een klein scheurtje gezien in het labrum. Maar deze zijn zo klein dat deze niet de oorzaak kunnen zijn van mijn pijnklachten in mijn beide billen. Ze hebben wel gezien dat in de bilspieren ontstekingen zitten. En dat veroorzaakt mijn pijn in mijn billen. Volgens Corten ligt de oorzaak ergens anders. Vermoedelijk verzwakte rug, bekken en buikspieren. Nu moet in intensief kiné volgen; corestabiliteitsoefeningen, stretching van de ITB en de tensor fascia lata, bekkenkanteloefeningen, Proprioceptieve oefeningen en tonificaties quadriceps, hamstrings en voor ook gluteaalspieren met de nadruk op de gluteus maximus. Dit gedurende drie maanden en dan evalueren. Als het daarna niet beter zou zijn stelde hij voor om eens langs te gaan bij een rug chirurg. Conclusie: operatie uitgesloten. En verder zoeken naar de oorzaak van mijn pijnklachten. Na veel corestabiliteitsoefeningen zijn de klachten veel minder en is de pijn in mijn onderrug ook weg. Geen operatie laten uitvoeren. Ik kan weer normaal sporten.

        Verwijderen