Ironman finisher

Ironman Finisher:
Almere: 1998 Roth: 2000 - 2001 Zurich: 2002 Frankfurt: 2003 - 2012 Klagenfurt: 2004 - 2005 - 2007 - 2009 Neerpelt: 2011 Maastricht relay: 2017 - 2018 Maastricht:2022VANAF ONZE JEUGD BLIJVEN WE ALTIJD WEER DROMEN DAT HET BESTE NOG MOET KOMEN

donderdag 19 mei 2011

Draag een helm!

Een fietshelm vermindert het risico op een hoofdletsel met 60 procent. Dat zegt neurochirurg Jan Goffin die aan de Katholieke Universiteit van Leuven een onderzoek leidt naar het verband tussen fietsongevallen en hersenletsels.

"Een fietshelm vermindert het risico op hoofdletsels met 60 procent en het risico op hersenletsels nog meer. Een helm dragen is absoluut raadzaam. Het is onbegrijpelijk dat sommigen fietsen zonder helm", zegt Goffin in Het Nieuwsblad.

Toch biedt een fietshelm geen absolute bescherming. "Er zijn twee soorten hoofletsels door fietsongevallen: snelheidsonafhankelijke en snelheidsafhankelijke. Een schedelbreuk, de eerste soort, kan je al oplopen tegen 20 km per uur als je de pech hebt om net op je slaap te vallen. De schedel is daar slechts 1 mm dik en eronder ligt net een belangrijke slagader. Een goede helm beschermt de slaap wel degelijk", verklaart Goffin. Het tweede soort letsel ontstaat door versnelling binnen de schedel. "Het hoofd botst ergens tegenaan, staat plots stil, maar de schedelinhoud gaat nog even door en botst tegen de schedelwand. Dat kan zeer snel fataal aflopen. Hier is de snelheid wel belangrijk. Een helm biedt bescherming, maar niet als je 70 of 80 km per uur rijdt."

Dat allemaal in de veronderstelling dat de helm correct gedragen wordt, iets wat vaak niet zo is. Veel fietser ervaren dat bandje onder de kin als hinderlijk en hebben de neiging om dat losser te maken. Met als gevolg dat de helm bij een impact naar achteren glijdt en het aangezicht en voorhoofd onbeschermd laat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten