Ironman finisher

Ironman Finisher:
Almere: 1998 Roth: 2000 - 2001 Zurich: 2002 Frankfurt: 2003 - 2012 Klagenfurt: 2004 - 2005 - 2007 - 2009 Neerpelt: 2011 Maastricht relay: 2017 - 2018 Maastricht:2022VANAF ONZE JEUGD BLIJVEN WE ALTIJD WEER DROMEN DAT HET BESTE NOG MOET KOMEN

vrijdag 13 januari 2012

Houd je motor draaiende in de kou

Het heeft even geduurd, maar de temperaturen lijken in het weekend dan toch een duik te nemen. Op de fiets heb je dan de neiging om minder te drinken en te eten. Enkele tips!

Wie tijdens zijn training liever niet de 'man met de hamer' ontmoet, weet dat het verstandig is om tijdens die training voldoende energie in te nemen. Wapen je dus met sportdrank en energierepen voor je aan de slag gaat.


Hoeveel koolhydraten heb je nodig?
Een goede dorstlesser is de basis voor een wielrenner. Je vult je verloren vocht en mineralen aan, en deze drank brengt tegelijk ook wat suikers aan. Een dorstlesser bevat echter te weinig suiker om enkel daarmee ook langere trainingen tot een goed einde te brengen. Je hebt dus ook andere energieleveranciers (lees: koolhydraten) nodig. Ga ervan uit dat je ongeveer 60 gram koolhydraten per uur nodig hebt. Dit komt overeen met ongeveer 240 calorieën. Tijdens zo'n training verbrand je uiteraard meer dan 240 calorieën, maar je maag is hier de beperkende factor. Meer koolhydraten kunnen maag- en darmproblemen zoals krampen, buikpijn en diarree veroorzaken. Zorg dus zeker voor een goede maaltijd vóór de training en compenseer achteraf je verbruikte energie met een gepaste herstelmaaltijd.

Welke drank?
Wanneer je gaat fietsen in koud weer, ben je heel goed gekleed. Uit onderzoek blijkt dat je minstens evenveel vocht verliest (via zweet) als in de zomer. Je merkt dat echter niet en je bent dus geneigd om minder te drinken, maar dit is waar het fout loopt. Te weinig vocht en koolhydraten leiden tot een uitgeput gevoel en vermoeidheid. Indien je voor een dorstlesser van 6 à 8 % koolhydraten kiest, dien je hier 500 à 750 ml per uur van te drinken. Als je van jezelf weet dat je echt te weinig drinkt, kies dan een energiedrank van 8 à 15 % koolhydraten. Je drinkt dan minder, maar neemt toch evenveel koolhydraten in waardoor de man met de hamer wegblijft. Vul nadien dan wel je verloren vocht weer aan.

Nog iets extra?
Of je nu voor een grote drinkbus dorstlesser, of voor een halve drinkbus energiedrank per uur kiest, dan moet je daarnaast toch ook nog wat vaste voeding voorzien. Om aan 60 gram koolhydraten te komen, stop je best nog 2 sneetjes peperkoek, een pakje Sultana, een mueslireep, een grote banaan, een energiereep, ... op zak. Elk uur één portie naast je drank is de boodschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten