Ironman finisher

Ironman Finisher:
Almere: 1998 Roth: 2000 - 2001 Zurich: 2002 Frankfurt: 2003 - 2012 Klagenfurt: 2004 - 2005 - 2007 - 2009 Neerpelt: 2011 Maastricht relay: 2017 - 2018 Maastricht:2022VANAF ONZE JEUGD BLIJVEN WE ALTIJD WEER DROMEN DAT HET BESTE NOG MOET KOMEN

vrijdag 27 april 2012

Rechter veroordeelt wielertoerist voor valpartij.

De politierechter heeft een wielertoerist schuldig bevonden aan onopzettelijke slagen en verwondingen. De man kon een put in de weg niet ontwijken en nam twee wielervrienden mee in zijn val.

Johan Verleden kwam in augustus 2009 ten val toen hij achteraan een groep wielertoeristen met zijn voorwiel in een put in het wegdek terechtkwam. De 50-jarige Izegemnaar vloog over zijn stuur en kwam met zijn gezicht op het asfalt terecht. Zijn fietsvrienden Rudi Seghers en Claude Lefever kwamen daarbij ook ten val en werden eveneens per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd.

Tot hun grote verbazing moest het trio zich een klein jaar later verantwoorden voor de politierechter. Alleen Johan Verleden werd daarbij veroordeeld voor onopzettelijke slagen en verwondingen, omdat hij als eerste gevallen was en zo de valpartij van de twee anderen veroorzaakt had. Hij kreeg een geldboete van 275 euro met uitstel.

Zijn advocaat Philippe Dumont ging in beroep tegen deze uitspraak. De zaak kwam vorige week voor en de strafrechtbank doet op 24 mei een uitspraak. "Nooit meegemaakt", zegt Dumont in Het Laatste Nieuws. "Oké, het is misschien máár een boete met uitstel, maar de veroordeling komt wel op Johans strafblad. Hij moet vrijgesproken worden, want hij is niet schuldig. Niemand is hier schuldig, tenzij misschien die put in de weg."

Volgens de openbare aanklager moet Verleden veroordeeld worden, "want zijn ongeval veroorzaakte het ongeval van de twee anderen". Een visie die gedeeld wordt door de advocaat van Claude Lefever. "Johan was de enige van de 38 wielertoeristen die de put niet heeft gezien en ontweken. Door zijn onvoorzichtigheid kwam mijn cliënt ten val."

Via zijn advocaat vraagt Lefever een fikse schadevergoeding van Johan. "De politierechter heeft de schade van Claude vorig jaar vastgesteld op 5.000 euro provisioneel, maar de werkelijke kosten lopen veel hoger op", zegt de advocaat. "Claude is een zelfstandige schilder, hij was zes maanden arbeidsongeschikt. En zelfs vandaag heeft hij nog last van het ongeval."

Terwijl hun advocaten het uitvechten, zijn Johan en Claude nog steeds goeie vrienden. Fietsen doen ze niet meer samen, want sinds het ongeval rijdt Claude niet graag meer in groep. "Dat hij een schadevergoeding van me eist, snap ik heel goed", zegt Johan. "Ik weet dat hij heel wat miserie heeft gehad door dat ongeval."

"Ach", blaast Claude. "Mijn advocaat regelt het allemaal. Persoonlijk verwijt ik Johan niets. Ik was even hard geschrokken van zijn veroordeling als hij. Niemand van ons begrijpt nog iets van deze zaak. Niemand is hier schuldig, we zijn alle drie slachtoffers."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten